Думаю, багато з Вас чули про це мальовниче місце на Прикарпатті. Одні порівнюють Східницю із Швейцарією , а інші з простим українським селом. Особливістю цієї місцини є каскад лікувальних родовищ і цілющих мінеральних вод, їх ефективність при зціленні багатьох недуг. Людина , яка проникла в таїну природи і віддала боротьбі за встановлення їстини майже 30 років ,- зявдячують багато людей.
З історії...
Із глибини віків до нас дійшла не одна легенда про мужніх верховинців. Народні перекази сягають у часи Галицько-Волинського князівства і донесли до нас відомості про те, що на місці нинішньої Східниці було поселення Золота Баня(тепер цю назву має центральна вулиця селища). Недалеко від Східниці стояла фортеця Тустань. Більшість жителів Золотої Бані загинули в нерівній боротьбі з чужинськими ордами. А ті , що вижили з часом стали сходити в долину , відновлювати свої оселі. Бо це була Батьківщина бойків , котрі споконвіків уміли працювати в лісі , а пізніше - добувати нафту.
Людина , яка добилася успіху в дослідженні східницьких джерел, був Омельян Стоцький. Тоді в далекому 1950 році після багатьох поневірянь зі сторони влади, Стоцький добивається визнання лікувальних вод. Липень 1973... Отримано позитивний висновок на всі тоді досліджені джерела мінеральних вод східницьких родовищ . Східницька вода признана кращою за Трускавецьку і це не видумки , а цілковита правда.
Перший раз я там побував у віці 5-6 років і відтоді не забуваю про це місце. Це родинний відпочинок на початку Карпат. Літом - гриби, ягоди, трави, цілюща водиця..., а зимою життя завмерає до настання весни.
Я багато побував за кордоном , але завжди моя душа була в Східниці. Це той момент , коли ти поєднуєш душевну і природню красу. Блакитні хмари , зелені гори, густі ліси..., а маленьке селище в долині - краса несамовита. З часом багато помінялося. Побудовано багато готелей, а місцевий колорит по тихенько занепадає. Міняються часи , покоління, а джерела , як колись дзюрчать .
Це тільки мала частина того ,що я намагався висвітлити , а справжню красу словами не передати. Раджу там побувати.