Доброго дня . В цій темі хотів би дізнатись про виготовлення карпових грузів. При ловлі на "безопасну кліпсу" грузи стають розхідним матеріалом, а вони з недешевих. Може хтось поділиться секретами виготовлення ? Наперед дякую
Zaya написав:Доброго дня . В цій темі хотів би дізнатись про виготовлення карпових грузів. При ловлі на "безопасну кліпсу" грузи стають розхідним матеріалом, а вони з недешевих. Може хтось поділиться секретами виготовлення ? Наперед дякую
робиш форму з глини-вона засохне !!!!!потім розплавлюєш свинець і заливаєш у свою форму!через 24 год.!!!ГОТОВО!!! Грузило з кліпси злітає тоді-коли грузило застряє!
з власного досвіду і спостережень: купляв грузила саморобні не раз і помітив, що грузила на 99% злітають якщо на них темає вертлюжка, а також можуть і кліпсу поламати. Це для того, якщо хтось схоче сам робити грузила - щоб не забули про таку дрібницю.
Zaya написав:Доброго дня . В цій темі хотів би дізнатись про виготовлення карпових грузів. При ловлі на "безопасну кліпсу" грузи стають розхідним матеріалом, а вони з недешевих. Може хтось поділиться секретами виготовлення ? Наперед дякую
Якщо ти обрав карпову рибалку, та ще й спортивними оснастками, то мусиш з цим змиритись - грузила завжди були, є і будуть розхідним матеріалом. Єдине, що можу порадити: частину кліпси (вже з грузилом та ризинкою) обмотай ПВА ниткою, яка під час удару оснастки об поверхню води, допоможе зберегти грузило. Через деякий час нитка розчиниться і ти отримаєш безпечний монтаж. В випадку обриву снасті карп скине груз, і ти збережеш йому життя. Якщо всеж вирішиш створювати саморобні, не забувай також про вагу. Щоб економія на грузилах не перетворилась на купівлю нової палки. Успіхів!
А краще купити грузила. в Фортуні є 100-120гм по 4-5грн штука. На базаах можна знайти 50-90мг по 3-4грн. Я постійно купую такі по кілька шт на місяць. В мене їх вже назбиралося кілька кг .
Ось так виготовляю грузи я... Виготовлення грузів. Для виготовлення першого грузу (та форми для нього) мені (на пару з татом) знадобилось близько 4-х годин.
Груз вирішив робити вагою близько 80г, маючи свинцевий прут діаметром близько 1,5-2см і довжиною 4-5см зважив його він мав здається 70г, от від такого прута і почав звіряти розмір майбутнього грузу.
Спочатку з стального прута відповідним діаметром виточив тончу частину грузу потім грубшу. Тобто з стального прута робимо форму половини (від найтоншого місця до найгрубшого в діаметрі ) майбутнього грузу
Точити можна на токарномі станку якщо він є, або в моєму випадку болгаркою з надітим на ній кругом з наждасним папером. Далі потрібно з чогось зробити саму формі для майбутнього грузу, В мене були обрізки прамокутного профілю довжина якого має бути приблизно на 5-10мм більшою за половину довшої форми і на 5мм довшим за меншу чатину півформи. Одну частину профілю потрібно щільно закрити (на мальнку 2 ліворуч) приваривши прямокутний кусочок бляхи (можна просто посто щільно підігнати площону обрізаного профілю до бляхи і обсипати піском). Після цього на кінці (на піку, в найтоншому місці) двох стальних півформ сверляться отвори 2-3мм в діамітрі на глибину 5-10мм в які я забив цвяхи (товщиною відповідною свердлу ) і довжиною близько 2-3см, перед цим отрізавши їм шляпки, так щоб вони міцно трималися.
Потім необхідно пробити(просвердлити) по центру бляшки на якій стоїть профільотвір діаметром щоб цвях досить вільно пролазив. Чим точніше будуть зроблені ці отвори тим менше потім буде мороки з підгонкою однієї форми до іншої.
Під форму я ставив дошку в яку забивав ці півформи черер отвір в блясі на якій стоїть профіль, так щоб від самої півформи до бляхи було не менше 4-5мм .Після цього бажано переконатись що півформа стоїть вертикально і профіль є вищий приблизно на 3-5мм від тої мітки на півформі (стальній) до якої ви плануєте робити форму, обовязково щоб стальна півформа була хоча б на 2-3см довшою ніж та частина яка є потрібною, це облегшить її добування. Післа встановлення профільних туб які виконують роль ємностей і стальниї півформ в них приступаємо до найтеплішої частини роботи. Нам необхідно залити в форму якусь речовину яка в майбутньому буде виконувати роль форми, я для цього викокистав алюмініевий брухт який був розплавлений з допомогою паяльної лампи (принайми ми її так назваємо) в посудині з нержавійки і залитий в наші ємності з профілю. Перед заливанням алюмінію в форму бажано легко натерти стальні півформи машинним маслом що полегшить їх витягування, також протягом заповнення форм алюмінієм нагрівати самі форми (поки я лив розплавлений алюміній тато нагрівав алюміній в посудині і саму форму ) бо алюміній швидко загусає і форма воходить нерівномірною але це нестрашно.
Після того як фоми остигли витягуємо стальні півформи і поліруємо верхні частини півформ які будуть прилягати одна до одної.
Для узгодження верхньї тої що коротша і нижної півформ мені довелось вилити близько 6-и грузів, тобто приблизно співставивши їх виливався груз і перевірялась точність співставлення і так доки недосягався потрібний результат. Для того щоб заливати свинець в форму в вурхній частині півформи там де був отвір від цвяха просверлив отвір 5-6мм більше вже погано (в мене 6мм трохи забагато) і з зовнішньої сторони свердлом 18мм вибрав конус на глибтгу 4-5мм ось тому і потрібно було використовувати цвяхи які піднімали стальну півформу від бляшки (низ на 4-5мм, а верх близько 1см).
Після отримання досить точного грузу він вставлявся назад в форму (форма приводилась в робоче положення з грузом всередині) форма фіксувалась і свердлилось два отвори в мене 4мм в діаметрі під діаметр цвяха який виконував роль направляючих. Дуже доцільним є просвердлити 2 отворитрохи збоку від центру так щоб коли кришку ставиш іншою стороною це бкло яскраво виражено.
Всі грузи я робив з наскрізьним отвором діаметром близько 2мм для цього в форму через отвори які є в низу і в верху форми вставляв блискучий (можливо хромований) дротик з парасольки , деколи з нержавійки але в ніякому разі не мідний. І щоразу перед тим як заливати свинеь в форму дротик змочую автомобільним масла надлишки якого знімаю пальцями.
Ось так виготовилась сама форма на яку пішло десь 200-400г альмінію 15см профілю 3л бензину А-92 і багато праці по підгонці фрми.
Виливати грузи в такій формі досить важко оскільки вона масивна і свинець досить швидко загусає інколи невстигаю навіть наполовину заповнити форму (через це і зробив отвір 6мм щоб заливати свинеци струменем який небуде торкатись верхньої частини форми поки вона незаповниться, але це палка з двома кінцями через великий діаметр отвору там утворюєтьсясвинець відповідного діаметру який необхідно відламати після витягнення кришки форми. Це потрібно робити досить швидко поки форма гарача і щоб вона невстигла охолонути) тому перед тим як заливати свинець в форму її необхідно добряче нагріти, інколи заповнити форму виходить лише з 4-5 разу, правда якщо робити все швидко дуже швидко… Я роблю так свинець плавлю на газовій плиті, свинець розплавлений… Беру кліками (правою рукою) форму і нагріваю її над цим самим вогнем блилько 30с, ставлю форму на дошку (яка на табуретці ) швидко вставляю промасляний дротик для отвору та кліщаме беру ємність з свинцем заливаю в форму, якщо вона заповнилась(то супер).. Свинець швидко ставлю грітися лівою рукою яка одіта в товсту рукавицю поверх якої ще одна шкіряна (та що використовується на будівництві)(в такій формі груз остигає миттєво на кілька десятків градусів що дозволяє його зразуж діставати) беру форму викруткою розламую форму навпіл, як правило майбутне грузило тримається за верхню частину форми беру форму(верхню її частину ) в ліву руку витагую кліщами дротик і виламлюю груз який досить міцно тримається через те що вищезгаданий отвур має 6мм.. швидко складаюформу змащую і вставляю дротик і знову заливаю свинець. Так після 3-4го грузу лівій руці стає досить тепло а одіти більше рукавиць недозволяє розмір руки тому час відчасу приходиться досить інтенсивно махати щоб охолодити. Якщо потрібен груз для кліпси чи іншого монтажу то я продіваю дріт через згинаю його в двоє і забиваю його молоточком в зворотньомунапрвмку з іншої сторони , потім буру вертлюжок і замотую його іншим кінцем дроту догрузу. Грузи інколи малює чорним грунтом який неблистить от і все..
Вага такого грузу 85г
Приєднані файли
готовий груз
Такою штукою плавився алюміній в посудині з нержавійки
Мабуть хороший спосіб, але як на мене занадто складний технологічно і ця складність не виправдана. Для відливки таких грубих речей, як грузило цілком достатньо банальної гіпсової форми. І виготовлення половинок форм треба робити вздовж осі грузила, а не поперек. Бажаючим побавитись з литтям рекомендую придивитись до способу виготовлення форми за допомогою силікону і гіпсу. Просто, легко, дешево, точно. Для ознайомлення читайте , або Для виготовлення самої форми в якості моделі можна спокійно використовувати готове грузило або просто зліпити з пластиліну прототип. І силікон зовсім не обов'язково шукати термостійкий, підійде звичайний силіконовий герметик.
Цієї зими попробував самостійно наробити карпових грузил. Коротко, що з того вийшло...
Форми для грузил самостійно з гіпсу( в одноразовий стаканчик "підвішував" грузила і потім заливав гіпс, ну і потім розрізав на 2 частини). Потім опишу процес детальніше і в картинках, якщо когось цікавить. Хоча про процес їх виготовлення є достатньо інфи в неті. Форми вистачає на 4-6 грузил, далі гіпс починає потроху розвалюватися. Фото форм:
Лив в домашніх умовах на газовій плиті(при витяжці, закритих дверях та відкритому вікні). Для плавлення використовував таку посудину
Яка вміщує порядка 500 грам свинцю, дозволяла вилити 2-3 грузила за раз, потім свинець остивав і густів. Час плавлення не засікав. Приблизно 5-15 хв. Багато залежить від свинцю(окислений плавиться в 1,5-2 рази довше).
За зразки брав різні грузила. Всі виготовлені власноруч на 2-13 грам важчі за оригінали. Найбільна різниця з грузилами фокс(оригінал 113 - копія 119-126 г). В принципі різниця не критичка. до того ж мені було лінь зрізати чи зпилювати нерівності, в більшості випадків я їх просто пристукував.
Вертлюги використовував M.A.D. Для петлі під вертлюг мідну проволоку( приблизно 1 мм в діаметрі), яку витягував з коаксільного кабеля (під кабельне, саталітарку). Мідь добра тим, що з часом темніє(окислюється) і відповідно стає менш замітною, ну і була під руками . Одна петля = 5см.
Фарбував грузила за допомогою від Gardner чорного кольору. Ну і марудна то справа... Принаймні повністю покрити грузило тією "чорною мукою" дуже складно, хоча воно можливо і не потрібно, тим більше для наших замулених водойм. Десь читав що тієї пудри вистачає на 100 грузил. Ну... я її явно не жалів і після 30 грузил залишилось десь приблизно 2/5-1/3 баночки(якщо в цифрах: ДО - 130.1 г, ПІСЛЯ - 86,7 г, ну і коробочка ще щось важить). Думаю на 50 грузил вистачить точно. Найважче фарбувалися грузила аля "фокс дістанс", не знаю чого - але пудра від них постійно відвалювалася.
Фото результатів(фото не дуже, немає автофокуса)
Ну і цікаві відео про самостійне виготовлення грузил(7 частин):
П.С. Якщо комусь треба - віддам свої форми, мені вони вже не потрібні. Довго користуватися ним не вийде, але для "проби пера" підійдуть.
Востаннє редагувалось VictorK в 24.03.2011 11:57 am, всього редагувалось 2 разів.
фирма rockworld говорят, что камни настоящие.....держал в руках - похоже.. что-то подобное мы когда-то делали сами с Пашкой, даже фотка где-то есть. на практике такие грузы имеют малую концентрацию массы - малый удельный вес, что сильно ограничивает дальность заброса