» 20.06.2011 01:02 pm
Продовження…
Після невдалих спроб виготовлення форми з силікону, знову повернувся до виготовлення форми з металу (алюмінію). Після визначення якої ваги має бути груз (хотів зробити 100г), прийшлось згадати фізику, а точніше порахувати яку вагу повинен мати стальний груз, щоб свинцевий мав заплановані 100г в мене вийшло 68,7г (заокруглив до 68, а треба було до 69).
Стальний груз робився з стального прута 22мм діаметром (потрібно було 18-19мм). Для того щоб він мав форму принаймі наближену до правильної «круглої» під час обробки груз мав обертатися. Тому спочатку болгаркою відрізним кругом відрізались фрагменти для надання певної наближеності до форми. Перед цим на торці робилась точка яка була відліком центру форми (це для «навігації»). Після чорнової обрізки від стального прута відрізалась заготовка грузу з запасом по довжині 2-2,5см. Цей запас для того щоб зменшивши його діаметр можна було б його зафіксувати в патроні електродрилі(своєрідний токарний верстат). Для цього також ставилась мітка центру і вже навколо неї відрізався лишній метал приблизно до діаметру 6-8мм (на фото цей «хвостик» в завершеному грузі має влизько1,5-2,5мм). Після підгонки грузу до патрона електродрилі, так, щоб мітка на його протилежній стороні оберталась строго по центру, з протилежної сторони грузу по його осі свердлився отвір глибиною 6-8мм і діаметром 2мм для того щоб туди можна було вставити дріт для фіксації цього грузу при відливці форми.
Потім дриль фіксувалась в тисках, а на болгарку надівався круг з наждачним папером р80 здається. Перед цим сам груз доводився до округлої форми, щоб не було різких перепадів. Далі вмикалась електродриль на постійний режим і болгаркою зшліжовувався метал надаючи грузові остаточного вигляду і правильної форми.
Після надання форми той кінець який був зафіксований в дрилі сточив до тонкого.
Для заливання алюмінію використав стальний профіль 30х50 здається довжиною близько 10-11см. Одна сторона профілю трохи рівнялась і ставилась на основу (я використав алюмінієву пластинку в якій був просвердлений отвір в якому фіксувався стальний груз з а допомогою того «хвостика» що залишився, також на саму алюмінієву пластинку я поставив цинкову бляху з отвором). Тобто груз фіксувався через цинкову бляху в алюмінії, а потім зверху ставився профіль і для того щоб, алюміній невитік через щілини, профіль по колу обсипав піском. Також в отвір грузу був вставлений стальний дротик який міцно там тримався. Саме основне тут закріпити груз строго вертикально і поставити профіль(ємність форми) по центру.
При заповнені форми розплавленим алюмінієм (як його розплавити я вже писав), дуже важливо гарно прогріти профіль і підігрівати його протягом заповнення форми(в мене через близькість грузу до стінки профілю перший раз форма добре не заповнилась і довелось використати ще один шматок профілю ), щоб форма повністю заповнилась. Також, щоб алюміній не припаявся до полірованого стального грузу я його змастив автомобільним маслом.
Після остигання форми (для пришвидшення я її опустив десь через 5хв в відро з водою) профіль розрізався болгаркою і виймалася алюмінієва форма. Завдяки розміщеному строго по центру стальному грузу і виступаючим з обох торців кінцям ми розрізавши цей злиток посередині отримаємо дві половинки форми. Потім зложивши ці половинки разом свердлився отвір 4мм зверху (в тому місці де найбільший діаметр) для заповнення форми свинцем і натфилем робились дві тоненькі канавки ( одна біля отвору, а одна в вузькому кінці) для виходу повітря. В нижній частині форми свердлилися два отвори для направляючих(зроблені з двох цвяхів діаметром десь 3мм) які не дозволяють змістити одну половинку відносно іншої.
Для вдалого наповнення форми її необхідно її попередньо трохи підігріти інакше перші рази не вийде повністю заповнити форму. Також помітив, що при наповненні бажано, щоб та частина форми де є вузький кінець була трохи припіднята, тоді свинець повністю заповнює форму.
Перед заповненням форми в неї вставляю дротик з кільцем на кінці яким потім прив’язую вертлюжок.
Після відливки грузів виявилось що їхня вага 87г, далось в знаки те, що не врахував об’єму на який зменшилась форма внаслідок її розрізання на дві половини. Компенсувати це вирішив розміщенням між її половинками прокладки з алюмінієвої бляхи 1,1мм. Звичайно що прокладка була підігнана під форму грузу і фіксується на тих самих направляючих. Така прокладка збільшила вагу грузу з 87г до 96г, причому на якості грузу це сильно непозначилось. Ще виготовив прокладку 2мм яка збільшила вагу грузу до 104-105г.
Ось так… Бажаю Всім творчої наснаги, терпіння і успіхів на рибалці…
- Приєднані файли
-

-

-