Друзі, як щодо теми, де на доступному рівні, своїми силами будемо розташовувати запитання/відповіді та статті стосовно того як працює мульт, що впливає на роботу шпулі, чому одна бейткастингова катушка працює з одним діапазоном приманок, а у іншої інший діапазон. Як той діапазон розширити, або чому він звужується, як чи де тюнінгувати мульт або шпулю тощо...
Востаннє редагувалось tor в 07.05.2010 06:06 am, всього редагувалось 1 раз.
Відповідно до мого рівня розуміння на даний час, ключовим фактором, який впливає на комфортний діапазон приманок для системи гальмування одного типу є вага спорядженої шпулі і можливо стиль "роботи" кастингіста з девайсом. Це стосується мильниць у першу чергу. Підкажіть будь-ласка, наскільки це критично для класичних мультів. Під "комфортним" діапазоном я маю на увазі мінімальну та максимальну вагу приманки, закидаючи яку не готуєшся розплутувати overrun .
Очевидно, що цей показник для двох різних кастингістів різного класу і навіть з однаковими девайсами може бути різний. Проте мульт, його особливості та шпуля заганяють обидвох у певні рамки, вийти за які можуть хіба що обдаровані
Назва мульта * Вага шпулі * Вага спорядженої шпулі SCORPION 1001 * 13.61 gr. * 19.32 gr. * METANIUM Mg left * 12.70 gr. * 21.25 gr. * CALCUTTA 151 * 19.4 gr. * 30.97 gr. * CITICA 201 * 20.35 gr. * 33.95 gr. * CURADO 201 * 21.4 gr. * 34.84 gr. * Chronarch 100A * 20.95 gr. * 33.67 gr. * CALCUTTA 251 * 23.86 gr. * 39.02 gr. * Team Daiwa Tierra 153 * ~25 gr. * 40 gr. * *** Тюнінговані шпулі для ABU *** Avail 1500C finesse spool * 6.7g * ??? * Avail 2500C1 finesse spool * 7.5g * ??? * Avail 2500D finesse Deep spool * 7.0g * ??? * Avail SXHS 36 tuning spool * 9.3g * ??? * Avail SXHS 16 tuning spool * 10.2g * ??? * Avail SXUM 36 tuning spool * 8.7g * ??? * Avail SXUM 1640 tuning spool * 8.2g * ??? * *** Тюнінговані шпулі для Shimano *** Avail Microcast Spool MTXT 1074 * 12g * ??? * - for Shimano Metanium XT!!! Wit pls. check it! Avail Microcast Spool SCP 1074 * 11.5g * ??? * *** Тюнінговані шпулі для Daiwa *** Daiwa Alphas spool * ??? * ??? * Daiwa Zillion Hyper Long Cast Spool * 15g * ??? * Daiwa Steez Hyper Long Cast Spool * 14g * ??? *
Тюнінг шпулі, якщо не брати до уваги частини гальмівної системи, полягає у її облегшенні. Легша шпуля ... і приманка летить далі. Щасливці-власники ABU мають змогу купити тюнінговані шпулі. http://www.japantackle.com/Tuning_parts/tuning_spools_abu.htm Шпулі важіть та-а-ак мало, що аж не віриться. На жаль на мою дайву не підійдуть Ніхто ще не купував? Цікаво було би почути враження.
и знає хто точку де можна виточити шпулю по кресленнях? Я так розумію, що токарний станок має бути якийсь дуже точний і токар з досвідом...
Беруть мене сумніви що до наявності на наших теренах такого прецизійного станка а тим більше досвідченого фахівця по виточуванню таких деталей, але можливо помиляюся.(ІМХО)Якби була потреба, не роздумуючи замовляв би виключно "звідти"- якось простіше ніж затрачувати час на пошуки.
Та я "звідти" замовив і отримав запасну шпулю без проблем. Проблема в тому, що для моєї скромненької Daiwa я не знаходив тютінгованих шпуль. Бачив для Steez, для ABU повно, здається десь натрапляв на щось від Shimаno, а для моєї - ні. Воно, правда, якби знати розміри всіх шпуль Daiwa, то можна було би купити, але і такої інфо ніде не бачив. Тому й виникла думка тут комусь замовити - але поки що без результатів.
Хто пробував міняти підшипники шпулі на металокераміку чи чисту кераміку? Якщо так, то які були зміни? На що вплинуло, окрім власного "его"? Чи варто цим перейматися?
Wit міняв в на гібриди. Я в Кураді замінив шарики на нержавійку класу АВЕС7. В мене зміни загалом маловідчутні, але відчутні на легких приманках ) ...от такий от каламбурчик. Шпуля легше стартує ну і "час вільного обертання шпулі" росте помітно.
Ще нічого не міняв,але володію неперевіреною інформацією що керамічні ПШ доволі тендітні і чутливі до механічних навантажень,т.б. мульт боїться падінь,ударів і т.п. а від таких речей ніхто не застрахований. Так як звичайна порцеляна. Можливо,все не так страшно як на перший погляд і заміна вартує того інакше ніхто би її не робив.
tor ,Шпуля Metanium MG 2007 важить 11,5г. Діаметр-34мм. Шпуля Рево Стікс штатна-18,5г. Премьерівська-11,6г. Діаметр 35мм. Діаметр шпулі для роботи з малими вагами -надзвичайно важливий параметр (момент інерції квадратично залежить від радіусу). На рахунок кераміки-повну,думаю,ніхто не ставив,гібриди-штука хороша,але я щось не впевнений,що необхідна,принаймні в мультах,де спочатку стоять високоякісні підшипники (напр. АБУ Рево) ,можливо,трошки легше стартує шпуля,трошки більше шуму... RAT, не думаю,Тарас,що можливо розбити гібрид в мульті без допомоги гідравлічного пресу за це,впевнений,можна не переживати, кульки робляться або з SIC-у, або зкераміки на основі оксиду цирконію,або нітріду кремнію-міцненькі штучки. Загалом моя думка-на легкі мильниці можна ставити гібриди при бажанні,а можна і не ставити на потужніших це просто непотрібно.
tor,а ось що з твоєю Дайвою робити,я би так радив: треба поміряти шпулю зі всіх боків-діаметр шпулі,довжину вала,наскількі вал виступає з кожного боку шпулі,ширину вікна шпулі, ширину індукторного стакану... і зі всіма цими даними звернутися,наприклад до хлопців на ДАМі, там багато дайвоюзерів ,думаю щось підберуть-порадять.
Востаннє редагувалось Wit в 13.05.2010 02:52 pm, всього редагувалось 2 разів.
Справді,не все так трагічно з керамікою як вияснилося. Для мене сама суть питання була цікава оскільки ще не мав справи з тюнінгуванням мультів. Напевно,роблячи висновок з вищесказаного,є зміст "побавитися" з заміною "кульок" коли йде мова про дальність для приманок коло 3гр,а для вагових "піннокіо" немає сенсу,логічно.
or ,Шпуля Metanium MG 2007 важить 11,5г. Діаметр-34мм. Шпуля Рево Стікс штатна-18,5г. Премьерівська-11,6г. Діаметр 35мм. Діаметр шпулі для роботи з малими вагами -надзвичайно важливий параметр (момент інерції квадратично залежить від радіусу).
tor,а ось що з твоєю Дайвою робити,я би так радив: треба поміряти шпулю зі всіх боків-діаметр шпулі,довжину вала,наскількі вал виступає з кожного боку шпулі,ширину вікна шпулі, ширину індукторного стакану... і зі всіма цими даними звернутися,наприклад до хлопців на ДАМі, там багато дайвоюзерів ,думаю щось підберуть-порадять.
Wit, дякую за змістовне повідомлення! Так а це шпуля в Metanium MG тюнінгована чи рідна? Якщо рідна, то про що думає Daiwa?!!! Взяли повісили на шпулю індукторний стакан і ... порожня шпуля 25 г важить Відстають "кааароче" =)
Щодо моменту інерції - пізніше сюда декілька графіків запхаю для наглядності. Ну і якщо вдасться зробити десь у нас шпулю - також напишу. Зараз рахую і прикидаю поки-що, одним словом "сопромат" згадую =)
Підібрати, міряти вал і т.д. гіпотетично можливо, але в Daiwa вал це шось з чимось... "шедевр" одним словом. Наші токарі відмовляються робити щось в першу чергу через нього - одні радіальні отвори чого варті... Але треба буде спробувати - раптом пощастить.
..є зміст "побавитися" з заміною "кульок" коли йде мова про дальність для приманок коло 3гр:roll:
RAT, мені теж так здається - просто ми з Ігорем маримо універсальним бейткастинговим комплектом... так щоб від маленького Rapala чи 44-Yozuri і до 21г слайдера =) Так щоб і на стоячій воді і десь на перекаті, там де "мясорубка" за три дні рибалки вмирає. Одним словом багато несумісних бажань як бачиш, але такі вже ми є - нам цікавіше мабуть тестувати, перевіряти теорії, вчитися і т.д., ніж рибу ловити
Хоча правда риба як би у прилові до хобі також іноді попадається!
tor , рідна. В Прем'єрі також рідна-11,6г. До речі,на рахунок універсального мульта: я вже всіх дістав цією порадою, ABU Revo STX+шпуля ABU Revo Premier ,подивившись,як ви,хлопці,кидаєте,насмілюся передбачити діапазон:3-25г-премьерівська шпуля, 10-35г.-рідна стіксова. Ще,думаю,непоганий варіант ABU Revo Skeet Reese-трошки покращений Премьер з центрифужкою.