» 17.06.2014 09:31 am
Так як є зацікавлення по так званій "мастирці", хоча то не зовсім вона, опишу ще раз. Назвемо її "сира мастирка". Бо класична мастирка, то горох варений з додаванням манки, можна яйця і меду чи ще чого душа побажає. Про неї потім.
Спершу по "сирій". Треба нам наступне:
- Горохова мука (я молов на кофемолці з подальшим просіюванням).
- Жовток.
Подальші допрацювання по додатках - мед і мелене насіння соняшника. Насіння не обов"язкове, а мед підсилює запах гороху.
Процес: в жовток до повного загустіння до потрібної нам консистенції додаємо горохову муку, поступово перемішуючи. На виході має бути щось таке, щоб файно чіплялось на гачок. Ловив на таку штучку карася, плотву, краснопірку, карпик вроді теж був.
Тепер по класичній мастирці - "вареній".
Треба:
- Лущений горох.
- Манка.
- Трошки меду.
- Яйце.
Залежно від потреби замочую певну кількість гороху за кілька годин перед варкою. (Не обов"язково, але замочений горох швидше розварюється). Ставлю на газ. Вода має покривати горох на 2-3 пальці. В процесі закипання знімаю шумовиння. Ця процедура, як на мене, теж не обов"язкова. Коли закипіло, трішки зменшую газ і чекаю поки вода википає. Час-від-часу помішую. Коли води вже мінімум, додаю трошки розведеного з водою меду. Далі чекаю, коли вода знову підвикипить. По тому беру товкачик (саме товкачик, а не душак, його легше мити). Товчу горох, додаю яйце, перемішую і потрошку всипаю манку на око. Помнувши, беру шмат майже готової мастирки (Обережно на руки, бо пече) і виминаю її, добавляючи при потребі манку, щоб краще ліпилось. Формую кульки і в кульок. Готово. Потім прибираю бардак на кухні.
На таку мастирку ловив всю мирну рибу. Використовував як на поплавок в чистому виді, так і на методі з додаванням різних додатків.