Вчора вирішили на пару годинок вечером поїхати на природу, пожарити дещо і т.д. Поїхали на р. Стрий. Закинув лише одну донку, в кормушці (пружинка) Золота Фішка з сухарями, на гачках - опариш/хробак/маринована кукурудзина. Десь після 20-ї почало стабільно клювати кожні 5-10 хв, при чому дзвіночок дзвенів кожного разу довго і інтенсивно. Брало в основному на опариша, раз на кукурудзину. В результаті виловили декілька штук рибин, смішних на вигляд, подібні чимось на здоровенну верховодку (трошки більше лодоні), плавники біло/темно сірі. Смішні вони були через форму носа - закруглена бульбашка як в клоуна, і виступає він вперід, рот під ним. Зловити можна було більше, але рибалка вчора була не основною метою. Коли стемніло була така покльовка, що білий "крокодил" зігнуло достатньо порядно, підсікнув, зійшла... Почав крапати дощ, зібрались до дому. Риби було небагато, вирішили не брати. Вдома почав шукати, що це за рибина була, знайшов - Вирезуб ( http://www.active.lviv.ua/topic-t1239.html ).... Ще й з Червоної книги... Тільки носи виступали більше, ніж на фото на нашому сайті.
До тепер сиджу і думаю, в чому ж проблема і як її уникнути, тобто, вчора можна було реально наловити цієї рибини, зварити уху, і навіть не догадуватись, що вона занесена в Червону книгу... Мабуть потрібне право (посвідчення) на ловлю риби, так само як і на управління автомобілем, і першим кроком для його отримання - проходження курсів про види риби, які можна ловити, які ні, де і коли... Але нашій країні це мабуть скоро не "загрожує"... Так чи інакше це стало мені уроком, хоча запам'ятати всі види риб не так просто... Можливо учасниками цього сайту можна створити коротку брошурку з картинками (фото рибини, назва, інші цікаві дані, чи можна ловити і коли). Думаю її б багато людей собі надрукували і мали б при собі.