В 2 пол.ХХ ст. в Європі поч. будувати оперні театри, в Мілані будується знаменита Ла-Скала, в Парижі - Опера Гарньє.... а львів'яни вирішили: "Ми що, гірші за якихось там італійців чи французів, ми що театру собі не побудуємо?!
Вирішили будувати - оголосили конкурс на найкращий проект, в 2-му турі конкурсу Зигмунд Горголевський представляє свій проект і його затвердили.
В той час у Відні було відоме архітектурне бюро "Фельмера і Гельнера", львів'яни вирішили, що якщо замовити проект в них, то швидше за все ті архітектори перероблять якийсь вже зреалізований проект і продадуть нам, саме тому в умовах конкурсу була "прописочка", що автором театру у Львові може бути лише особа слов'янського походження - це автоматично відкидало австрійців...
Ще одна умова конкурсу - вказати на місце будівництва - і Горголевський вказує на це місце, де він стоїть - люди були шоковані - там текла річка, а основний будівельний матеріал - залізобетон, надзвичайно тяжкий, і грунт його не витримав би.... на такі закиди Горголевський відповів: "Які проблеми, якщо я запропонував проект - то я все це врахував... Ми викопаємо глибоку яму, зробимо дренаж, залиємо все це залізобетоном і лише на такій подушці будуватимемо...
так і зробили..
що ж зробили з річкою?
її русло трохи змінили, закували в залізобетонний тунель (товщона стінки прибл. 1 м, діаметр 3,1м. і впустили під землею між двома будинками (новозбудованим Оперним і бувшим театром графа Скарбека (суч.Заньковецької)...
На все про все в будівництві витратили 3 роки і 7 місяців - надзвичайно короткий термін (це вже з декорацією екстер'єрів та інтер'єрів.
Не буду багато розписувати по декорації, єдине на що хочеться звернути увагу, так це трикутний тимпан ,в якому зображена головна ідея театру: там з одного боку зображені радісні моменти людського життя, а з іншого печалі, - словом на сцені театру все як і в нашому житті.
Вінчають фронтон три генії: справа Геній Музики, зліва Геній Драми (або ж Трагедії) а посередині Геній Слави з пальмовою гілкою (символ слави) ,яку він дарує всім львів'янам, які спромоглися збудувати для свого міста настільки грандіозну споруду.
Я про цю величну будівлю можу розповідати годинами...., може ще хтось щось додасть?!Надзвичайно цікаві інтер'єри, період коли театр реставрували та ін.