Питання досить неоднозначне! Був в мене просто хрестоматійний випадок (а по сумісництву - мій перший раз на жерлиці і взагалі на льоду).... Пішли з другом на кар"єри - він мав мене вчити поводитись з мормишкою, зловили з десяток окуньців і кльов заглох - вирішили виставити жерлиці, перейшли на "щучий" кар"єр - а там на льду як маком всіяно

флажок на флажку - і всі на карася (виставили їх кілька знайомих мужиків, такщо інфа достовірна) - і всі стяоть глухо! Ну, робити нічого - примостились і ми собі з краєчку (мали 10 жерлиць), ЦЕ БУЛО ЩОСЬ!!! доки ми цей десяток виставили ми три щукі впіймали і ще мали 3-4 сходи

, уявіть - ставимо жерлицю на лід - відходимо крутити лунку для наступної - а щойно поставлена стрілє і починає крутити.... Бігали ми по льоду як дурні, і це все під недобрим оком мужиків що маючи штук 50-60 жерлиць пів дня протояли покльовкі не бачивши.... Такий жор продовжувався десь протягом 1-1,5 години - зловили ми за цей час 8 щук і мали просто море сходів (повторююсь - обоє на жерлиці ловили вперше в житті, а я взагалі був вперше на льоду), всі інші жерлиці мовчали.... Коли почало сутеніти урвався кльов і нам - грішили що живець вже видохся - зняв я трьох окунців і пішов до поплавочника мінятись - виміняв 2 плоточкі і 1окунця. Ставлю свіжого окунця - ноль! ставлю плотку - і жерлиця вистрілює в мене в рукак і починає мотати!

на другу плотку покльовка теж була практино одразу.... результат - з 14,00 до сутінок - 10 щук, В мужиків на карася - одна!
Наступної неділі повні ентузіазма повертаємось на кар"єр - погода сонячна, маємо 20 жерлиць і відро плотви! І хоч би удар на неї!!!

ловимо на мормишку пару окунців і беремо на них дві щучкі....
Моя думка по темі:
1.
Карась - живець міцний, живучий, універсальний але не найкращий! як правило в мене стоїть на жерлицях з ранку - доки я ловлю щось інше. Головний недолік - якщо він може дотягнутись до трави то він буде в ній ! Задля справедливості маю зазначити що бувають поодинокі випадкі коли саме карась "вистрілює" і робить результат...
2.
Окунь - відмінний живець ДЛЯ СОНЯЧНОЇ ПОГОДИ, недолік - іноді щука бере його обережніше ніж інших рибок, а часом і повністю ігнорує...
3.
Плотва - ідеальний живець для пасмурної погоди і сутінків - неодноразово переконувався - якщо на жерлиці плотка - покльовка на неї буде 100%. Головні недоліки - швидко гине, дуже любить підніматись і плавати під самою лункою, тому потребує важчого грузила, а також - як ніхто заплутає поводок