Незабаром відкриття фірмового магазину SHIMANO

Пошук по www.active.lviv.ua:
Пользовательского поиска

В'язь (Язь)

Що водиться в наших водоймах, де живе, як виглядає

В'язь (Язь)

» 29.07.2009 01:41 pm

В'язь (Leuciscus idus idus (L.)), або язь, в'яз, в'язука, язуха. Поширений у низинних водоймах Закарпаття, в Дністрі та його притоках (гирлових частинах Стрию, Лом-ниці, Бистриці), у Пруті, Сереті. Легко відрізняється від інших риб своїм товстим тілом, досить широкою, але короткою головою, малим косим ротом. Дуже схожий на головня, але спинний плавець у в'язя виїмчастий. Забарвлення спини синювато-сіре, майже чорне з металічним блиском, боки вище бічної лінії синювато-білі, нижче — сріблясто-блакитні, черево біле. Спинний і хвостовий плавці сірувато-оранжеві, інші — червоні. Під час нересту на голові і зябрових кришках статевозрілих самців з'являються жовтуваті горбки, забарвлення голови обох статей стає золотистим. Максимальні розміри в'язів, виловлених із карпатських річок за останні ЗО років, не перевищують 45 см і 3,5 кг. В'язь є європейсько-сибірським елементом іхтіофауни Карпат, належить до номінативного підвиду. Живе понад 10 років.

Турянин І.І. "Риби Карпатських водойм"

Дуже цікаво було б дізнатися чи попадається язь у водоймах львівщини???
А якщо попадається то де і на що :) :) :)

Oleg_deckart

Повідомлення: 31

Re: В'язь (Язь)

» 29.07.2009 02:27 pm

Пару рокі тому, бачив, як витягнув мужичок язька (+/- 400 гр) на р. Щирка (на шлюзі). Рибалив він доволі орегінально - в проводку на зелені нитчасті водорості що росли на плитах шлюзу...
Ще на річці Колодниця (біля с. Заплатини, Стрийського району) ловив на ручайника невеликих 200-400 гр язків...

Smutok
Львівський клуб активного відпочинку
Львівська обласна федерація риболовного спорту

Повідомлення: 671

» 29.07.2009 03:36 pm

Коли був малий років 15 назад , попри кордон тече р. Вігор. Там на випозка на донки деколи лапали вроді би його. Але там цю рибу називали швая. Незнаю чи зараз є. Тому що током там били страшно.

Олег Дрогобич

Повідомлення: 57

» 27.10.2009 09:03 pm

Хтось ловив його спінінгом?Знаю,що є він в Стирі.Може знаєте періоди лову?Буду радий будь-якій інформації

Тихий

Повідомлення: 68

» 28.10.2009 08:19 pm

Вчора швагро мені настирно доказував, що зараз в Бузі мужики ловлять язя, хтось знає чи він дійсно є в Бузі?

Sokalskuj

Повідомлення: 148

» 22.11.2009 11:52 am

Sokalskuj написав:Вчора швагро мені настирно доказував, що зараз в Бузі мужики ловлять язя, хтось знає чи він дійсно є в Бузі?

Минулого року знайомий в районі м. Нововолинська виловив 2 екземпляра, вагою біля 700 гр, а років 15 тому там його було дуже багато (кажуть місцеві).

Rubachok

Повідомлення: 111

» 09.06.2011 05:34 pm

Років 15 тому його було неймовірно багато. Йшов практично на рівні з лящем. А ось куди подівся не відомо. Зараз попадається рідко, хоча екземпляри по 2кг й досі є. Фото маю риби вже не живої тому з етичних міркувань не викладаю.
Раніше ловили його на коника, метелика і інші способи. Досить видовищно виглядала така ловля: з одного боку річки до дерева привязували жилку, далі йшла резинка і знову жилка з гачком. Рибак стояв на іншому боці ріки і грав метеликом над водою так ніби він літає. Язь вискакував з води і видовищно ловив метелика.

AspiusAspius

Повідомлення: 29

» 09.06.2011 07:21 pm

В Бузі є 100%,а от з Дністра зник.Вже 4 рік ніхто не чув.

ryvak
Львівський клуб активного відпочинку

Повідомлення: 1634

» 09.06.2011 08:06 pm

Мій батько сам родом з Росії і коли ще жив там,то ловив дуже багато язя,це
його одна з найулюбленіших риб,,ловив його переважно впроводку на горох,розказував що попадались навіть екземпляри по 1,5 кг. Ловив його на річках Ока,Пра,Дон. До
чого я веду,що приблизно років 7 назад батько дійсно зловив одного на р. Щирці в районі с. Вербіж,здивуванню дійсно небуло меж. Язь був невеликий грам на 300,але це був він.Після цього(і до того) ніколи більше там непопадався,і сумніваюсь що він там є

ВОВ@Н

Повідомлення: 73

Повернутись в Риби нашого регіону

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей