«ЄвроМосін» власними руками
Виявляється, що російський карабін Мосіна можна власноручно довести до відповідників хорошої мисливської зброї від виробників Західної Європи. Заміна прикладу, вдосконалення системи запирання, встановлення запобіжника, монтування оптичного прицілу, художня обробка його деталей перетворює просту військову зброю у гордість багатьох мисливців…
Українські мисливці уже протягом більше як десяти років мають доступ до мисливської нарізної зброї. Полиці магазинів заповнили зразки елітної зброї з Західної Європи та більш дешевших моделей російського виробника. При виборі зброї для полювання у гірських умовах українських Карпат я керувався показниками її надійності та міцності. Вона повинна була бути короткою, легкою, мати хороший дизайн. Я зупинився на армійському карабіні Мосіна КО-44, калібру 7,62x54R. Карабін було випущено 1945 року - це був один з десятків тисяч карабінів, проданих з військових складів у руки мисливців. Він свого часу пройшов випробування у двох світових війнах і як зразок військової зброї був бездоганним. Ним і сьогодні користуються багато мисливців в Сибірі.
Але від такої покупки на суму 900 грн. не можна було чекати високої якості.
Придбаний карабін Мосіна міг мене влаштувати лише частково, тому я вдався до його вдосконалення. Мені хотілося довести його до зразку каталогових варіантів виробників із Західної Європи. Над цим прийшлось чимало попрацювати: змонтувати оптичний приціл, замінити приклад із військового на мисливський, встановити запобіжники, антапки на стволі карабіна, та виготовити індивідуальний намушник з мушкою. Суттєвих змін також зазнав затвор, його ручка була перенесена в задню частину, в затворній рамі було вирізано вікно.
Приклад армійського зразку я поміняв на мисливський горіховий варіант з пістолетною формою ручки і не надто довгою передньою частиною цівки. Зразок такого прикладу з його художнім оформленням подано на фото. Добре збалансований, прикладистий, художньо оформлений він пройшов обробку-бальзамування за допомогою старовинних рецептів покриття деревини шарами прополісу та бджолиного воску. Розчин добре ввійшов в деревину. Приклад отримав приємний запах та легкий матовий полиск, крізь який добре проглядається структура деревини. Для обробки прикладу застосовувалися елементи латунного металу, що композиційно пасує до кольору металу на стволі.
Для кріплення оптичного прицілу було використано вітчизняний кронштейн ДОП - «Лось» (виробник – київський завод «Арсенал»). Від можливості використати рідний «мосіновський» кронштейн я відмовився з огляду на те, що його вага та розміри є надто великими. Посадочні місця для кронштейнів ДОП - «Лось» я розташував і міцно зафіксував методом паяння та вбивання стальних кілків в затворну раму. Подушки типу «ластівчин хвіст» мають подвійну блокаду, дають можливість кріпленням кронштейнів завжди сідати в свої посадкові місця і надійно фіксуватися в одному положенні. Це не дає їм змоги рухатись в момент віддачі. Кронштейни дають можливість швидко встановлювати чи знімати оптичний приціл, що забезпечує надійне і точне його встановлення, влучне прицілювання і попадання (пристріляний приціл не «збивається»).
На карабін Мосіна не бажано встановлювати оптичні приціли з вагою понад 400гр. та із широким переднім об’єктивом (більш за 38-40 мм). Велика маса оптичного прицілу негативно впливає на його фіксацію з огляду на дуже сильну віддачу. Трубка оптичного прицілу їде вперед, що потребує дуже міцної фіксації кронштейном (наприклад, встановлення трубки на клей, або виготовлення та встановлення допоміжної розпірної муфти на трубку оптичного прицілу). Дуже великий об’єктив перекриває поле зору у вікнах кронштейнів.
З власного досвіду можу зазначити, що найпридатнішими у нашому випадку будуть чотирикратні оптичні приціли (4x32, 4x34, 4x38). Для апґрейду карабіну Мосіна я би радив встановлювати приціли виробників «Цейс» чи «Бушель», котрі не є дешевими, проте мають надійну якість. При купівлі оптичних прицілів слід бути уважним і ретельно зв’ясувати його можливості. Адже, наприклад, приціли для малокаліберних гвинтівок не можна встановлювати на середній калібр карабіну Мосіна. Наведу гіркий досвід мого приятеля – приціл фірми «Таско» витримав на карабіні Мосіна лише 16 пострілів. Від пострілів він просто розфокусувався.
Ствол, затворна рама і система запирання
Зі ствола було знято дерев’яні накладки армійського зразку і піддано процесу шліфування, встановлено на ньому антапку.
Намушник з мушкою війського зразку з залишками кріплення для штика був повністю демонтований. Фігурну мушку з подовгастим гребенем було виготовлено способом
токарно-фрезерних робіт. Це надає карабінові естетичних якостей. Прицільна планка залишилась без змін, з тим єдиним винятком, що на ній було поставлено обмежувач пострілу до 300 м.
З в’язку з тим, що подушки кріплення кронштейнів оптичного прицілу були розташовані на передній та задній частині затворної рами, ручка затвору була перенесена в задню його частину. Був також полегшений хвостовик затвору.
Мене не влаштовув довгий хід спускового гачка, тому в спуску була встановлена система його регулювання.
Виготовлений зі стальної підпружиненої двоміліметрової пластини, запобіжник розташований позаду спускового гачка, надійно його перехоплює і легко прощупується пальцем мисливця. Він є своєрідним аналогом запобіжника на російській рушниці ИЖ-18.
Після механічних обробок поверхні ствола та затворної рами, ці частини було піддано воронуванню старим трудоємним методом «англійського ржавого лаку», що забезпечує міцне антикорозійне покриття і чорний матовий полиск.
А у системі запирання були встановлені подушки «ластівчин хвіст» з блокадою.
Сконструйовану зброю можна назвати не інакше, як «ЄвроМосін», адже він є добре втіленим спорідненням минулого з сучасним. Наш «ЄвроМосін» - ручний мисливський карабін, вага якого не перевищує 4 кг, ємність магазину складає чотири патрони, встановлений оптичний приціл дає можливість влучно поцілити звіра. На карабін можна також додатково встановити лазерний цілевкацівник. Висока початкова швидкість кулі забезпечує його надійне ураження. Рекомендую при полюванні використовувати експансивні мисливські патрони із свинцевою головкою чеських, фінських чи німецьких виробників. Російські мисливські патрони на зразок військових будуть менш ефективні, адже вони прошивають звіра наскрізь, не віддаючи при цьому всієї енергії на ураження.
До мене часто звертаються мисливці за допомогою встановити оптичні приціли та вдосконалити карабін Мосіна. А із своїми колегами я регулярно буваю на полюванні в районі Самбірсько-Сколівських Бескидів, де за наявності ліцензії можна пополювати на козулю, кабана, карпатського оленя. Хотів би також застерегти власників карабінів та гвинтівок Мосіна від якихось пробних експериментів по удосконаленню зброї. Ця робота потребує великої майстерності, фахових токарно-фрезирувальних та ручних філігранних робіт, також натхнення та часу. Якісний карабін не можна зробити поспіхом за кілька днів.
Ігор Начас
м.Борислав,Львівської обл.
фото на http://files.mail.ru/3RUEJ6
2700$ торг.
80969110026