» 06.03.2009 02:10 am
Ну то я трішки намалюю, так як дуже полюбляю цей спосіб. Правда, не зовсім як "чистий" болонез, але як самий поширений...
Насправді, болонська снасть досить поширена не тільки у нас і не тільки як суто специфічна сплавна, а як досить універсальна. Не прогадаю і не збрешу, якщо буду переконувати в тому, що наша поширена і улюблена снасть "дальнього закиду" (яку дуже неправильно називають і путають з матчевою) у своїх коріннях типовий болонез.
Ну а тепер по суті:
типова болонська оснастка - це просте телескопічне вудилище довжиною 4-6 м, яке оснащене кільцями на довгій лапці і додатковими пересувними кільцями на хлисті (на удилищі як правило напис BOLO*** або BOLONES), проводочною котушкою (а зараз - тільки безінерційною). Пряме призначення - проводка по течії з відпуском поплавочної оснастки у дрейф, стоячи на місці і маневруючи наживкою за рахунок впливу течіїї. Притримав - піднялясь, відпустив - волочиться по дну.... Тобто використовується на річках, каналах, закритих берегах водосховищ з присутньою характерною течією. Власне для цього була придумана і видозмінена з часом для зручного використання.
Для чого:
Кільця на довгих лапах - потреба відвести основну леску від бланку, щоб запобігти її прилипанню до мокрої поверхні вудилища і мати можливість вільно подавати (руками чи самоскиданням) потрібну для дрейфу кількість лески.
Котушка, яка в наш час категорично замінена на безінерційку - для стравлювання лески і підмотки її після покльовки.
В самосму поширенному варіанті - глухе кріплення поплавка, яке відповідає глибині ловлі (шляху проводки). Мінімум поводочних підпасків (1 ібо 2 при довгому повідку), все робоче, нейтралізуюче плавучість поплавка завантаження вище рельефу дна.
Як варіант біжуче (ковзаюче) кріплення поплавка у випадку, якщо є потреба ловити серед берегових кущів, просуваючи підібрану під верхів'я вудилища оснастку серед гілок аба велика глибина біля самого берега.
У нас набуло дуже широкого росповсюдження як оснастка, яка дозволяє робити дальній закид, використовуючи массу тягарця і поплавка у варіанті з рухомим поплавцем і верхнім стопором.