Пошук по www.active.lviv.ua:
Пользовательского поиска

Заточка ножів,точильні пристрої і камені

Обговорюємо наше спорядження

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 05.03.2009 06:55 pm

Арго написав:По виду станок повинен бути дуже зручним :!: Опиши його роботу і якість каменів в наборі.Досить пристойно зроблений :!:

Станочок зроблений компактним, так щоб місце економити. його з собою не понесеш на полювання а в дома посидіти по йорзати по ньому то що треба. трохи буде проблематично мити камінчики так як вони приклеїні на деревяну основу. але якщо акуратно це робити то з тим можна миритись. про якість камінчиків я вже писав, якість можна з сказати в порівнянні з тими які мають бути, десь така собі середня, камнів є три різної зернистості це дуже добре тому що позволяє робити після того як зробленна заточка ножа тобто придана йому геометрія, доводку і заточку ріжучої кромки, заточку ними не зробиш для цього потрібні інші камні. тими камінчиками не добєтися того щоб підготувати заготовку для подальшої обробки на шкірі для придання їй бритвенної остроти. із за середньої якості самих камінців. така заточка і не потрібна. але ніж після обробки на цих камінцях легенько ріже бумагу. також пробував на руці брити бриє але ним би не брився :D . такщо скажу камінчики для доводки як для нашиш потреб це то що треба.
щоб гарно довести після заточки, ніж та ріжучу кромку треба мати навик, навик можна набути тільки практикою під час набуття необхідного навику можна зіпсувати камні, але святі горшки не ліплять та я не знаю людини щоб поки не навчився щось не спортив. навик можна небувати на кухонних ножах та на дешевшому камні

Степан
 
Повідомлення: 438
З нами з: 20.08.2008 05:20 pm

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 05.03.2009 09:36 pm

Щодо вибору сталі ножа це тільки моя ІМХА. Але те що я хочу різати гострим ножем це крайність?
Дійсно твердості в 56-58hrc для більшості робіт вистачає, але десь випадково шаркнеш по кості, камені, шклі або металу і прощавай заточка. Ще один плюс твердої сталі це агресивність різу, який також залежить від якості заточки і форми клинка.

Дійсно коли вилазка на природу відбувається більш ніж на два дні то я беру з собою мінімум три ножі. Всі заточені так шоб бритись можна (не люблю мучитись тупим ножем якщо можна гострим.)
1. Кухонник - складник типу Opinel №10 для використання в польовій кухні хліб, ковбаску помідорчики там порізати з заточкою під кутом 25-30 градусів. З собою не ношу перебуває постійно на столі. Картопельку мисливським ножем чистити не приносить жодного задоволення. Тут твердої сталюки не потрібно
2. Ніж для силових робіт з хорошої сталі та клинком 10-12 см. на пояс - застругати кілка або рогача, мясо на кості, птицю порізати або ту саму рибу почистити і порізати. До речі хребет риби або кості птиці досить тверді і клинок з мягкої сталі (твердість 54-56 по роквелу) тупиться, або заминається на раз.
3. Китайський мультитул в кишені - завжди стають в пригоді викрутки, консервний ніж, штопор, ножнички, плоскогубці і тд. Плюс інколи потрібен невеликий клинок при собі. (чому китайський? бо постійно хтось попросить і не віддасть, або губляться. Китайського не жалко)

Сокири з собою не беру оскільки вважаю що для заготовки дров на природі ручна ланцюгова пила ефективніша, займає менше місця і носити її при потребі легше. В багажник також кидаю мачете - щепок на розпалку нарубати та берег від камишів розчистити.
Можливо це вже крайності але з собою беру ще пару бюджетних ножів "для друзів" бо вони вічно забувають їх взяти і постійно мене шарпають.
Щодо полюванння то мисливцем себе я ще назвати не можу оскільки був тільки на двох полюваннях і то по перу. В звязку із своєю недосвідченістю я думав що дичину розділяють і шкурять самі мисливці, і тому вважав що мисливцю необхідний ще й пристосований для цього ніж. Якщо займається цим єгер то необхідність у такому відпадає.

Аватар користувача
|Олег|
 
Повідомлення: 470
З нами з: 25.11.2008 01:15 am

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 05.03.2009 10:04 pm

|Олег| написав:Дійсно твердості в 56-58hrc для більшості робіт вистачає, але десь випадково шаркнеш по кості, камені, шклі або металу і прощавай заточка. Ще один плюс твердої сталі це агресивність різу, який також залежить від якості заточки і форми клинка.

шаркнувши по склу чи каменюці можна посадити заточку в сталі з любою твердостю. для того треба мати камінчик і вміти ним правити. звичайно добре мати взагалі багато чого, але брати треба тільки не обхідне.
|Олег| написав:Щодо вибору сталі ножа це тільки моя ІМХА. Але те що я хочу різати гострим ножем це крайність?

Дійсно коли вилазка на природу відбувається більш ніж на два дні то я беру з собою мінімум три ножі. Всі заточені так шоб бритись можна (не люблю мучитись тупим ножем якщо можна гострим.)

так крайність тому що ще є доцільність, ще є ще є таке розуміння як - розумна не обхідність. а також є різниця між полюванням і виходом на пікнік. а також є обмежене місце в рюкзаку. також часто буває що машини стоять дуже далеко від того місця де костер палити треба і щось перекусити, та місця розділу здобичі яку на собі часто приходиться волочити. багато що з того що ти назвав є абсолютно лишнім на полюванні навіть на такому простому як полювання по перу а що вже говорити про карпати? де полювання взагалі надзвичайно важке, лишні речі будуть тільки обтяжувати. Користь від тих речей є тільки тоді коли вони лежать в машині і машина поруч.

Степан
 
Повідомлення: 438
З нами з: 20.08.2008 05:20 pm

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 05.03.2009 11:10 pm

Степан написав:шаркнувши по склу чи каменюці можна посадити заточку в сталі з любою твердостю. для того треба мати камінчик і вміти ним правити. звичайно добре мати взагалі багато чого, але брати треба тільки не обхідне.

Ніж з твердістю 60-62HRC скло царапає без особливих зусиль.
Сокиру тягнути з собою для мене є лишнім навіть на пікнік.

І ще, можливо комусь цього задармо не потрібно, але мені подобається коли ніж ріже так:
Kitano-001.JPG
Kitano-002.JPG
Kitano-003.JPG
756597_710x532.JPG
756598_737x553.JPG
756601_749x562.JPG
761005_691x601.jpg


Ніж японського майстра Кітано Катсумі закалений до 66 HRC.

Аватар користувача
|Олег|
 
Повідомлення: 470
З нами з: 25.11.2008 01:15 am

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 06.03.2009 12:45 pm

|Олег| написав:Ніж з твердістю 60-62HRC скло царапає без особливих зусиль.
Сокиру тягнути з собою для мене є лишнім навіть на пікнік.

І ще, можливо комусь цього задармо не потрібно, але мені подобається коли ніж ріже так:....закалений до 66 HRC.

ефектно і не більше. хтось в колекцію таке диво собі придбати може. практична сторона питання не ясна, що ще ним можна робити без ризику щоб його пошкодити.

Степан
 
Повідомлення: 438
З нами з: 20.08.2008 05:20 pm

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 06.03.2009 12:56 pm

Згідно з заявленою твердістю-все :!:Навіть по формі леза і оформленні рукояті видно,що це "дикий",без всяких обмежень в роботі,ніж.

Аватар користувача
Арго
Львівський клуб активного відпочинку
 
Повідомлення: 3837
З нами з: 26.04.2008 07:05 pm
Звідки: Львів

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 06.03.2009 03:20 pm

Ставка ставиться майстром як раз не на художню цінність, а саме на його робочі якості. Це не той ніж який на стінку вішають. Сталь трьохслойка (ламінат). Покриття клинка DLC (diamond like coating) http://www.dlc.ru/properties.html
Сумнівно, що вдастся його просто так пошкодити. Хіба навмисно задатись ціллю :)
За рахунок специфічної заточки, так звана "ракушка" ріжуча кромка витримує дуже великі навантаження.
Вирізка з статті:
"Кацуми Китано разработал и запатентовал особый профиль клинка под названием Kitano Edge («режущая кромка Китано»). Это клинок ассемитричного профиля, одна из сторон которого имеет выпуклую или линзовидную форму, а другая представляет собой две плоскости, сходящиеся под тупым углом (другая сторона плоская). Эта форма лезвия пошла от японского меча, она способна выдерживать большие нагрузки".

Аватар користувача
|Олег|
 
Повідомлення: 470
З нами з: 25.11.2008 01:15 am

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 06.03.2009 05:43 pm

якщо ним реально користуватись, він колись всештаки має затупитись. реально в нас таку заточку та напилення повторити? та напевно вартість цього ножа надзвичайно висока. ніж і його властивості мені дійсно подобаються але практична сторона питання по моєму дуже важлива.

Степан
 
Повідомлення: 438
З нами з: 20.08.2008 05:20 pm

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 06.03.2009 09:45 pm

якщо ним реально користуватись, він колись всештаки має затупитись
Нічого немає вічного,але даний ніж,згідно технічних даних,якості матеріалу,новітнього хімічного покриття і доводки до максимальної твердості ,вже приближений до того.ІМХО.Як на то пішло,ніж для щоденної роботи в особливих умовах потрібно лише забойщикам на бойні,а для мисливства він буде вічним,і заточка потрібна буде дуже рідко.
Сумнівно, що вдастся його просто так пошкодити. Хіба навмисно задатись ціллю
,а такий варіант, з дурною головою, можна зробити з чим захочеш.В руках дурня немає нічого вічного :!:

Аватар користувача
Арго
Львівський клуб активного відпочинку
 
Повідомлення: 3837
З нами з: 26.04.2008 07:05 pm
Звідки: Львів

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 06.03.2009 11:33 pm

Щодо сталі я помилився саме цей ножик виготовлений з сталі марки YXR7.
Про майстра:
"По инициативе мастера Катсуми Китано (Katsumi Kitano) компания Исида (Isihida) освоила промышленное производство ножей с «режущей кромкой Китано» (Kitano Edge). Они получили известность под маркой Rockstead и были отмечена наградами на многих выставках. В переводе с японского «исидо» означает «каменное поле», в англоязычном варианте «каменное поле» звучит как «rockstead».
Способ производства ножей являются главной отличительной чертой компании. Подготовка партии ножей в количестве 50 единиц может занять 4 месяца. Свои ножи они называют «Custom-made Factory knifes», то есть авторские ножи, изготовленные промышленным способом.
На сегодняшний день ножи Rockstead являются лучшими по своим характеристикам: безупречности кромки лезвия, составам стали, а соответственно и режущим качествам."

Ця заточка робиться лазером на потужностях фірми Ishida Industrial. Вона не передбачає переточки кінцевим споживачем, але повністю пристосована для правки алмазними пастами. Переточки не передбачає по тій простій причині що вбити ріжучу кромку майже не реально. (Якщо я знайду то викладу відео де таким ножем рубають бамбук, і канат в два пальця товщиною який на 789-тому різі закінчується, а ніж все одно ріже листок паперу в підвішеному стані, як масло.)
Ножі «rockstead» з фіксованими клинками коштують приблизно від 1000 до 1600 євро. Колекціонери підрахували що з 2000 року їх в загальному було випущено трохи більше 1000 штук
Ніж який на фото вже не випускається і всі хто його мають та перебувають у здоровому глузді за ті гроші з ним не розстануться. :)

Аватар користувача
|Олег|
 
Повідомлення: 470
З нами з: 25.11.2008 01:15 am

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 07.03.2009 11:00 am

|Олег| написав:Ножі «rockstead» з фіксованими клинками коштують приблизно від 1000 до 1600 євро. Колекціонери підрахували що з 2000 року їх в загальному було випущено трохи більше 1000 штук
Ніж який на фото вже не випускається і всі хто його мають та перебувають у здоровому глузді за ті гроші з ним не розстануться. :)

така ціна та такі мізерні обєми виробництва - це його є головний недостаток, який переносить такий суперовий виріб в недосяжну та не в практичну площину. не має значення що іменно ця модель вже не випускається бо випускається зараз інша модель з такими же властивостями факт залишається такий - що виробник не може забеспечити достатню кількість, та доступну ціну цікаву не тільки колекціонерам. тому ця інформація наведена тобою цікава та тільки лише приносить користь для розвитку нашої ерудиції і не більше.

Степан
 
Повідомлення: 438
З нами з: 20.08.2008 05:20 pm

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 07.03.2009 06:08 pm

Ножі «rockstead» з фіксованими клинками коштують приблизно від 1000 до 1600 євро.
При такій ціні на виході,даного девайсу більше і неможе випускатись,бо тоді це вже буде серія,а вона суттєво відрізняється в ціні і якості.На це і розраховано виробниками :!:

Аватар користувача
Арго
Львівський клуб активного відпочинку
 
Повідомлення: 3837
З нами з: 26.04.2008 07:05 pm
Звідки: Львів

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 07.03.2009 06:11 pm

отже вертаємся на землю і до нормальної твердості та заточки :)

Степан
 
Повідомлення: 438
З нами з: 20.08.2008 05:20 pm

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 07.03.2009 09:22 pm

Література по заточці.
http://lib.rus.ec/b/138895/read - ИНСТРУМЕНТ ДЛЯ ЗАТОЧКИ КЛИНКА
http://lib.rus.ec/b/138978/read - ТОЧИЛКИ «РОГАТЫЕ» И НЕ ТОЛЬКО…
http://lib.rus.ec/b/138746/read - ИСКУССТВО ЗАТОЧКИ НОЖА
http://lib.rus.ec/b/138772/read - КАК НАТОЧИТЬ НОЖ В ПОЛЕ
http://lib.rus.ec/b/138771/read - НАТОЧИТЬ БЕЗ ТОЧИЛКИ
http://lib.rus.ec/b/138860/read - Как ухаживать за клинком

Аватар користувача
|Олег|
 
Повідомлення: 470
З нами з: 25.11.2008 01:15 am

Re: Заточка ножів,точильні пристрої і камені

» 08.03.2009 12:18 pm

Класні,інформативні матеріали.Узагальнені читаються навіть краще від окремих статей,бо в принципі любителям знати багато азів непотрібно.ІМХО.

Аватар користувача
Арго
Львівський клуб активного відпочинку
 
Повідомлення: 3837
З нами з: 26.04.2008 07:05 pm
Звідки: Львів

Поперед.Далі

Повернутись в Спорядження для полювання



Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей