Риба сімейства коропових. Формою тіла подібна на коблика на стероїдах (комусь подібна на підуста з вусами). В Червоній Книзі (охороняється Законом, тобто).Досить таки поширена в Дністрі і Стрию. Тримається на бистринах. Ловиться на донні снасті. Улюбленою наживкою рибалок при ловлі марени є виповзок, а далі - що тій марені захочеться, буває що схопить і того самого, свого дрібного родича (коблика). Через цю пристрасть попала в список трофеїв спінінгістів
Так, цю рибу я ловлю на дністрі і Стрию, її тут багато. Найкраща наживка - виповзок. Найкращий кльов при спаді води, коли вона ше мутнувата, тоді марена тримається біля обривистих берегів, де їй і дістаються омріяні виповзки. А так найчастіше її можна зустріти на швидкій течії, яка має завихрення, тобте де бурлить вода. Не рідко буває шо вона попадається і на дрібні вертушки. Риба досить сильна і дасть жару будь-якому риболову. Попадаються екземпляри до 5кг, можливо є і більші, я не бачив. Марену ловлять переважно при високій воді, коли інша риба малоактивна, тому охота на неї починається з виливом ріки, принаймні в нас.
[b]Re: Марена - вусатий Мирко Spyker від 24 червня 2008 12:09 am
"Риба досить сильна і дасть жару будь-якому риболову."[/b] - Дасть жару дуже гуманно сказано, найбільш упориста риба в Дністрі це точно, не дарма тримається на скалистих ямах з бурхливою течією з перепадами. Їсть добре виповзка, в середині осені бере на живця - гольян або пескарік. Ікра риби ядовита - це важливо.
я цього ніколи при ловлі марени не робив, на мою думку немає сенсу, марена крутиться в одному місці і тут головне правильно підібрати місцину та зберігати спокій...хоча цікаво почути думки інших...
Якщо ловити марену цілеспрямовано, то дійсно можна і не приклормлювати, треба поспостерігати за річкою і вирахувати місце де її досить багато і там ловити на донні снасті з виповзком, медведкою, личинкою хруща (чи інших великих жуків), або на болонську снасть. Але за мій стаж ловлі фідером, можу стверджувати що на прикормку вона відгукується досить жваво і часом починає клювати ну в зовсім не маренячих місцях, при цьому каша яка до того була в годівниці лізе в неї із усіх дир, після того як витягнеш її на берег. Але ще раз нагадую - риба в Червоній Книзі - чиніть з нею по совісті.
...Заходи охорони. Вилов заборонено (крім бас. нижньої течії Дніпра) Правилами любительського і спортивного рибальства у внутрішніх водоймах України (1990). Слід повністю заборонити вилов як мінімум на 10 років; уточнити ареал у притоках Верхнього Дніпра; створити природоохоронні акваторії у середній і верхній течії Південного Бугу і в нових місцях перебування підвиду в бас. Дніпра...
...Заходи охорони. Не здійснювалися. Потрібно повністю заборонити вилов у всіх водоймах Кримського п-ва як мінімум на 8 рогів; провести реакліматизацію виду у річки з водосховищ...
67.gif (5.21 Кб) Переглянуто 7306 разів
Тому черговий раз наголошую товариству, що в Дністрі в основному зустрічаються підвиди марени НЕ взяті під охорону червоної книги!
Востаннє редагувалось BITR в 06.05.2009 02:17 pm, всього редагувалось 1 раз.
Марена дніпровська живе і у Дністрі. Кому не лінь - буде цікаво переглянути доволі серйозне дослідження (див. кінець таблиці на сторінці 75)... Дніпровська марена вирізняється білуватим (сріблястим) кольором тіла (луски) може мати цяточки, плавники червоні, в той час як, дозволена для вилову дунайсько-дністровська марена - сірого кольору, жовтувато-червонуватими плавниками...
Дніпровська марена (фото не знайшов) :(
Дністровсько-дунайська марена
А ще трохи інфо про кримінальну відповідальність...
...................... Вилов риби чи добування інших водних тварин визнається незаконним, якщо він вчинюється: 1) без належного дозволу (білету, ліцензії, угоди і т. ін.); 2) у заборонений час; 3) забороненими способами і знаряддями (застосування електроструму, вибухівки, отруйних речовин тощо); 4) у недозволених місцях
Розмір шкоди, заподіяної заняттям рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом обчислюють за таксами, встановленими додатком № 10 до постанови Кабінету Міністрів від 19 квітня 1993 р. № 287[ii].
Згідно з таксою нараховується сума в кількості мінімальних розмірів заробітної плати:
Риби (за один екземпляр)
Осетрові та їх гібриди (крім білуги чорноморської, шипа» стерляді, осетра атлантичного) — 8,5, лососеві (крім лосося чорноморського та лосося дунайського), таймень — З, форель, сом, камбала-калкан — 2,5. вугор, марена (крім марени дніпровської і марени кримської) — 1,5, товстолоб, білий амур, чорний амур, окунь смугастий, сазан, лин, судак, щука, буфало, луфар, камбала (крім камбали-калкана) — 1, короп, лящ, жерех, кефаль, минь, в'язь, канальний сомик, оселедець, акула-катран, морський язик, скумбрія — 0,5, головень, шемая, скат, морський лин, морський півень — 0,7, тараня, плітка, синець, білозірка (кліпець), підуст, че-хоня, карась — 0,5.
........................... Дії посадових осіб, які вступають у злочинні угоди з браконьєрами чи самі самостійно вчинюють такі злочини, як незаконне заняття рибним, звіриним або іншим водним добувним промислом, кваліфікуються за сукупністю злочинів за статтями 162 і 165 КК[iv].
Востаннє редагувалось Smutok в 06.05.2009 02:21 pm, всього редагувалось 3 разів.
Олег, дякую за посилання на статтю (я свій червоний шрифт трохи поправлю). Але суть мого посту не міняється - риба за яку мова це марена дунайсько-дністерська і вона НЕ Є "ЧЕРВОНОКНИЖНОЮ" рибою, так само як наявний ще один Дністерський її підвид - марена Валецького. Цим видам настільки ж загрожує вимиранням як і решті нашої іхтіофауни а тут весь час хтось їх заносить в червоні книги...
я, чесно кажучи, так і не зрозумів яка ж марена ловиться зазвичай в Дністрі ... для обидвох видів (дунайско-дністровскої і дніпровскої) стоїть позначка "нечислена, місцями зникаюча" ...
Нужно немножко обновить тему про этого "зверя" -марену, потому что, энтот "зверь" занесен в Красную книгу Украины, и штрафы за ее вылов ух не маленькие...
Знайомий постійно їздить в Журавно.За рибалку стандартно від 3 до 8-ми марен,попадають з мареною і сомята до 2кг,а марена від 400гр до 1,5 кг.рибу невідпускає.Ловить переважно на фідера(heаvу),а насадка пучок черв'яків,або виповзок.постійно показує фото уловів
ВОВ@Н написав -а марена від 400гр до 1,5 кг.рибу невідпускає
Еще раз повторюсь - марена или марена звичайна занесена в Красную книгу с 2009 года (если не ошибаюсь), а то что не отпускает не хорошо... желаю "удачи" Вашему знакомому, может и он прославится и попадет в "Хронікi роботи держрибохорони"
1.якщо я не помиляюсь - то марен з червоної книги вже вичеркнули,ще раз якщо не помиляюсь,пошукаю сьогодні десь інфу і напишу. 2.марен на р.Стрий в р-ні Н.Синьовидного,під мостом постійно ловлять або на хробака або на виповзка