Незабаром відкриття фірмового магазину SHIMANO

Пошук по www.active.lviv.ua:
Пользовательского поиска

Головень

Що водиться в наших водоймах, де живе, як виглядає

Головень

» 17.12.2007 12:27 pm

Головень (Leuciscus cephalus cephalus L.), або клинь, пецан, телень, кленик. Поширений у водоймах передгір'їв, заходить у гірські річки й окремі частини низинних. Віддає перевагу ділянкам з проточною чистою водою. Нагрівання води вище 25° не переносить. Молодь головня тримається в гірських водоймах, але в міру росту спускається нижче по течії. Головнів легко відрізнити від інших видів за широкою клиноподібною головою з нижнім ротом, великою лускою, широким коротким тілом, заокругленим підхвостовим плавцем. Забарвлення спини темно-зелене, з боків жовтувате, черевце сріблясто-біле, плавці оранжеві. Позаду зябрової кришки є по одній досить великій і добре помітній плямі. Луски закінчуються облямівкою із темних цяточок. Найбільші розміри головня звичайного: довжина — 100 см, маса — 10 кг. Проте такі крупні особини зустрічаються рідко. Найчастіше на гачок потрапляють особини завдовжки 10— 50 см, масою 100—500 г. Живе понад 20 років.

Джерело: Турянин І.І. Риби Карпатських водойм. - Ужгород: Карпати, 1982. - 144 с.

admin
Site Admin
Site Admin

Повідомлення: 601

Re: Головень

» 08.10.2008 05:32 pm

:?: Коли в наших краях закривається сезон ловлі клена на спінінг??? Дякую !
Востаннє редагувалось Minero в 09.10.2008 02:49 pm, всього редагувалось 1 раз.

Minero

Повідомлення: 89

» 09.10.2008 11:55 am

Тоді,коли наступає нерестова заборона.А так лови собі.От В.В в грудні на злитті взяв на 1,5 кг.На джиг,незацепляйку 9 см,зеленого кольору.З похолоданням клен іде на глибини,і під курчі.За мальком не ганяється.Так що попадеш під ніс,роздразниш-отримаєш ударчик :!:

ryvak
Львівський клуб активного відпочинку
Львівська обласна федерація риболовного спорту

Повідомлення: 1633

» 09.10.2008 12:14 pm

Сезон ловлі будь якої риби на спінінг в принципі не може закритись, він може бути тимчасово перерваний льодоставом. :)
Інша справа що голавль зараз вже клює не так добре як місяць тому, а місяць тому він клював не так як в червні :wink: та я б навіть сказав що взагалі не клює. Але при певній сноровці зловити його на спіннінг цілком реально. В темі "Верин" здається є фотка голавля на 1,5кг взятого в лютому чи в січні цього року :)

BITR

Повідомлення: 788

» 11.06.2009 07:59 pm

Хлопці, а підкажіть хто знає, як кленика на кукурудзу ловити правильно, в яку пору доби, чи ефективні прикормки? І взагалі на що ще може клюнути кленик крім воблєрків і мепсів? Ловля планується в озері біля р.Стрий за с.Підгородці-с.Сопіт (там де будувалось-недобудувалось водосховище). Місцеві розказують, що в тому озері просто здоровезні голавлі водяться.

.Ігор.

Повідомлення: 426

» 11.06.2009 11:27 pm

А чому власне, на кукурудзу? Клена можна охарактеризувати як рибу, яка харчується тим, що під писок попадає (падає) :).
Тобто, коли в це озеро часто падає кукурудза і клен нею харчується, то можна в цей момент спробувати і на кукурудзу...
а краще переглянути /topic-t415.html

Pavel K
Львівський клуб активного відпочинку
Львівська обласна федерація риболовного спорту

Повідомлення: 1488

» 12.06.2009 01:55 am

http://www.fion.ru/video/golavl_na_semeshku.htmlтут докладна інструкція ловлі на насінину соняха. Мажна на коника, бомка (сплавом).

oleh

Повідомлення: 625

» 05.07.2009 08:50 pm

Підкажіть коли краще ловити голавля (ранок, обід, вечір), тобто коли ця риба активніша, також які погодні умови найоптимальніші? Наперед спасибі :)

Sokalskuj

Повідомлення: 148

» 24.07.2009 05:31 pm

Sokalskuj написав:Підкажіть коли краще ловити голавля (ранок, обід, вечір), тобто коли ця риба активніша, також які погодні умови найоптимальніші? Наперед спасибі :)

Дозволю собі пару слів з власного досвіду:
сіймати його можна цілодобово, але я віддаю перевагу обід (коли стоїть сильна жара), або під вечір - аж до повної темноти.
обід (коли стоїть сильна жара)- шукаю його в тіньку (під навислими кущами), в місцях де є великі каміння а також сильна течія (коротче там де він може сховатись від жари)
ввечері найлегше знайти його на перекатах (особливо любить досить різкі сходи аби виходи з ям) - там ловлю на поверхневі приманки (хрущ, коник, можна і воблерки, також попадається на мікровертушки -особливо на весні)
Також ловлю на донну снасть на черешню (вишню) - найкраще бере на початку червня (тижня 2 після нересту, коли перехворіє). В цей період він бере ДУЖЕ ЖАДНО. (Ше краще бере перед самим нерестом - коли треться, но тоді НЕ МОЖНА :roll: )
У вітряну погоду гарно бере на "плюх" - шукаєш велике дерево над водою, дивишся шо над ним літає і сидить - надіваєш на гачок і вперед.

Ше я зауважив дуже важливу річ - ДУЖЕ обережна риба(якшо ловиш з берега бажано шоб ти з ним зливався, забудь про розмови, шум-гам,.... якшо з води - чим більше шнура на шпулі тим краще :D )
Також любить поласувати виповзком, пявкою, або маленькою жабкою -особливо крупняк (но не всіма, зеленою без яскравого забарвлення) на донні снасті.

Ну відповідь на це питання може перерости в цілу статтю, або навіть книжечку, тому тут краще в живу побалакати, або показати прямо на річці.
Багато шо залежить від самої річки(місцевості).
Також він страшно любить хліб (білий - зімятий в невеличкі гульки). Зараз чомусь забута замануха - не знаю чому.
І ше порада, напевно найважливіша- треба спостерігати за річкою і рибою (будь якою), "читати її", і заглядати під воду :D :D :D

PS.
Дуже великим фраєром по ловлі головля себе не рахую. Но ловлю з дитинства (в сумі десь 15 років, коли ше не було ні модних спінгів, ні глямурних вобів,...) і тільки на Дністрі (і то на незначній ділянці Самбір-Розвадів).
Максимальна вага виловленого голавлика - 2 кг.

Успіхів.

олег82

Повідомлення: 80

» 25.07.2009 12:47 am

Ну так! Майже вичерпно. Особливо зацікавило стосовно ловлі на жабі і п"явку.

і про маленький і скромний участок ловлі
олег82 написав:...на незначній ділянці Самбір-Розвадів...

спостереження файні, в пригоді стануть 100%.
Дякую.

.Ігор.

Повідомлення: 426

» 26.07.2009 10:29 pm

Нещодавно трапилась нагода на власні очі побачити цікаву складову меню голавлика.
Діло було так: в ранкових сутінках на перекаті зловився голавлик трохи більший за 500 грамм, і вже на березі з писка в нього вивалилась якась незрозуміла субстанція... Напевно він тільки-тільки поснідав і на десерт хотів зїсти ще й мою приманку :cook: Затемна я так і не зміг розглядіти що це, але вдень вона знов попалася мені на очі, ну і сфотографував.
Цей "фарш" - це перемелена глоточними зубами (що характерно для коропових риб, робити з усією їжею) миша. В щуках часто знаходять гризунів а от з голавлика я бачу вперше , хоча теоретично це для мене не було відкриттям.
DSCF4222.jpg
ексмишка

ученик.

Повідомлення: 178

» 27.07.2009 03:45 pm

Тут вже хтось писав що головень всеїдна "тварина".
Він реагує на все шо падає у воду (ну хіба шо крім каменюки кілограмової)

Колись давно мені розказували шо він бере на печінку, а я ржав і не вірив. Потім якось на мясному базарі згадав, вирішив попробувати і купив грамів 100 пелячої печінки.
Порізав на смужки довжиною 2-3 см. одинарний гачок без грузила, поплавок - максимально легкий (найкраще з піря) - і шо ви думаєте, зловив невелчеого голавлика + мав зо три покльовки. :shock: :shock: :shock: (правда геморой з надіванням приманки)
Ше чув шо запах крові значно піднімає його активність. Сам не перевіряв.

А на рахунок мишей, нічого дивного. Я думаю шо це скоріш навіть водяні щурі - я їх спстерігав на великих ямах з тихою водою і з досить захаращеними берегами.

олег82

» 27.07.2009 04:26 pm

А на рахунок ловлі на жабку є чудовий опис /topic-t415.html

Можна ше так: вудлище можна і дешеве телескопічне 3,6 м., катушку бажано хорошу (не дешеве лайно) Сам юзаю Екусіму Райобі.
Шнур (бажано), на кінці грузило 12-15 грам . Далі поводок (бажано через вкртлюжок) до 80 см з 0,18-0,2 моно або ФК. Гачок одинарний (бо з трійниками більше повозитись тре) не великий, жабку (чим менша тим краще) чіпляєш так, шоб вона залишалась жива і максимально активна - бо це, якраз головний фактор успіху!!!!!
На великій течії не рекомендую ловити таким методом, бо жабку притисне до дна і вона не зможе своїми рухами заманити рибу. Як на мене оптимальне місце вихід з ямии в перекат - де жаба, як пес на повідку зможе трохи пошуміти. Шнур даєш в натяжечку, і чекаєш коли буде виривати вудку з рук :D
Можна підібрати груз таким чином шоб він йшов в легенький знос в сторону перекату - це дасть макс. ефект бо швидше найдеш рибу.(правда треба часто перезакидувати шо не дуже добре для жабки)
Головне не тре дуже спішити при покльовці, секунди 2-3 мінімум треба почекати - тоді тре чітко підсікти.
Ше один плюс шо дрібота жабу не чіпає, якшо бере то крупняк, хоча бувають всілякі казуси. (В суботу мені на Yo-zuri 33 вчепилась верховодка такого самого розміру як воб :D причому за губу, видно дуже голодна була :lol: )
Успіхів і не боятись експерементів.

адмінам: при потребі повідомлення можна перекинути в /topic-t415.html

олег82

» 23.08.2009 10:34 pm

ІМХО. Замітив одну закономірність ( р. Стрий) голавль риба одного удару,( наколу )тобто з одного місця мо жна зловити одну рибу і зробити 2-3 контрольних закиди і іти дальше на іншу крапку а десь через 30-60 хвилин вернутися назад.
Можливо хтось іншої думки поділіться. :f1:

ростик

Повідомлення: 127

» 26.08.2009 08:48 am

Моя думка така, що з одного місця можна зловити більше ніж одного голавля, але при виважуванні риби не потрібно форсувати події, щоб риба не розлякала своїм плюскотом інших.

vasylm

Повідомлення: 29

Далі

Повернутись в Риби нашого регіону

Хто зараз онлайн

Зараз переглядають цей форум: Немає зареєстрованих користувачів і 0 гостей